
Συστάσεις προς όσους επιστρέφουν από διακοπές, αλλά και παράταση και επιβολή περιοριστικών μέτρων περιλάμβανε η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα.
Σημειώνεται ότι στη σημερινή ενημέρωση μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Λίγο πριν την ενημέρωση, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 270 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ καταγράφηκαν 5 νέοι θάνατοι. Στους 35 οι διασωληνωμένοι.
"Τα σταθερά υψηλά κρούσματα στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνομένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης", σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
"Με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6-14 ημέρες, αυτές τις μέρες καταγράφονται τα κρούσματα που αφορούν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου", είπε στη συνέχεια.
Επίσης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι "σιωπηλοί" φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.
Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.
Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.
Έκανε ακόμα έκκληση στους γονείς και στους νέους να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους σχετικά νωρίς πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Ζήτησε ακόμα από τους νέους να περνούν τον χρόνο τους με λίγους φίλους. Να δημιουργήσουν όπως λέμε μια "κοινωνική φουσκάλα" για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους."Αυτοαπομόνωση και πάντα και παντού με μάσκες για όσους επιστρέφουν".
Για τα εμβόλια είπε ότι "το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες όπως όλα τα εμβόλια". Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν θα είναι πλήρως ελεγμένα.
Χαρδαλιάς: "Λέσβος και Ζάκυνθος σε καθεστώς... Πόρου"
Την παράταση όλων των μέτρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν σε Λέσβο και Ζάκυνθο. Στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Ημαθία.
Τα μέτρα που παρατείνονται αφορούν στα εξής:
-Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
-Μέτρα προστασίας σε παραλίες
-Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
-Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
-Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
-Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
-Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
-Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
-Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ
-Σύνορα
-Όσον αφορά στα χερσαία σύνορα της χώρας, έως τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
-Παρατείνεται επίσης η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα. Τέλος, εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για ταξιδιώτες από Ισραήλ.
Τέλος οι πτήσεις από Βαρκελώνη και Καταλονία
Έως 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία.
Μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο, Ημαθία
Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Λέσβο και Ζάκυνθο.
Αναλυτικά τα μέτρα είναι τα εξής:
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους
Παράλληλα, παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Πάρο, Αντίπαρο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων. Τέλος, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και επιβάλλονται τα κάτωθι μέτρα:
-Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
-Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Ο κ. Χαρδαλιάς αφού σημείωσε ότι "όλοι μας έχουμε ευθύνη για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας", έδωσε έμφαση στην ατομική ευθύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα μερικά περιστατικά που άτομα θετικά στον κορονοϊό δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.