Slider

Χαρδαλιάς: Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο


Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε την Δευτέρα  στις 6 το πρωί ολοκληρώνονται 42 ημέρες ή αλλιώς 1.008 ώρες που οι Έλληνες απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο να μάθουν από αυτούς.

Παίρνωντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην αυριανή μέρα, κατά την οποία ο κόσμος πλέον μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. «Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μία περίοδος γεμάτη αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία του κορωνοϊου. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού», είπε. 

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και μπορεί να τον μεταφέρει ο καθένας μας και υπενθύμισε πως εάν τηρούμε τους κανόνες προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες, φάσεις, με τα καταστήματα να ανοίγουν και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κορωνοϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος», επανέλαβε. 

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούμε 

Σημείωσε τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε:

Πρώτος κανόνας: Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση.

Δεύτερος κανόνας: Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζώμαστε. 

Μάσκες: Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής.Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως μασάζ, ατομικές προπονήσεις, όπως γιόγκα, δεν επιτρέπονται. «Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα», είπε. 

Αναφερόμενος στα κρούσματα σε όλη τη χώρα, είπε πως 1.496 από τα συνολικά κρούσματα ήταν στην Αττική. 237 ήταν σε δομές, 94 στη δυτική Ελλάδα και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Όπως είπε, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε το ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό που έδωσε αυτή τη μάχη, τους αφανείς ήρωες, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, των τραπεζών, του διανομείς, τους εργαζομένους στα ΜΜΕ και όλους όσους όλο το 24ωρο ήταν εκεί για να στηρίξουν το πρωτόγνωρο εγχείρημα της τήρησης των μέτρων.

«Από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη, είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε ότι πρέπει, να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Παραμένουμε σε επιφυλακή. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε όλες αυτές τις μέρες. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τίποτε δεν θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού. Από αύριο το ίδιο υπεύθυνοι και περήφανοι βγαινουμε έξω και μένουμε ασφαλείς», είπε ακόμη. 

Ποιες περιοχές είχαν τα περισσότερα κρούσματα και ποιες δεν είχαν ούτε ένα

Ο Νίκο Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενημέρωσε σε ποιες περιοχές υπήρχαν τα περισσότερα κρούσματα και ποιες δεν είχαν ούτε ένα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας 1.496 από τα συνολικά κρούσματα ήταν, δηλαδή τα περισσότερα στην Αττική.

Τα 237 ήταν σε δομές, 94 στη δυτική Ελλάδα και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Όπως είπε, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα.

Ο δήμος Κηφισιάς είχε από την αρχή της επιδημίας τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά μετά τον δήμο Αθηναίων.

Αντίστοιχα «πυκνή» ήταν η παρουσία του κορονοϊού στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, στον δήμο Νέας Ιωνίας, στον δήμο Χαλανδρίου, αλλά και στην Καστοριά όπου είχε υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας λόγω εκδρομέων από την Ιταλία.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τα 2.626 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 1.496, δηλαδή ποσοστό 55,9%  ήταν στην Αττική, 237 σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων: κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά που είχε 85, η Κοζάνη 71, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων που είχε 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 79, ο δήμος Χαλανδρίου 52, Γλυφάδας 49, Περιστερίου 46, Λαρισαίων 42, Πατραίων 38, Νέας Σμύρνης 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Πηγή
© all rights reserved
created by salonikinews