
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες
Στα σπίτια τους θα παραμείνουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες 67 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία μετά τον γενικό περιορισμό του γαλλικού πληθυσμού, τον οποίο επέβαλε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την επιδημία του κορονοϊού.
Ο κατ’ οίκον περιορισμός ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 17 Μαρτίου στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και αποτελεί ένα μέτρο εντελώς πρωτόγνωρο στην ιστορία της χώρας.
Όσοι μένουν στη Γαλλία καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, όπως για ανεφοδιασμό ή για λόγους υγείας, κινδυνεύοντας με επιβολή προστίμου αν δεν το κάνουν, στο πλαίσιο του «πολέμου» που κήρυξε εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Πώς μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες
Αν κάποιος πολίτης θέλει να βγει από το σπίτι πρέπει να συμπληρώσει ένα ειδικό έγγραφο αφού το εκτυπώσει ηλεκτρονικά και το οποίο θα δείχνει στους αστυνομικούς, αν του ζητηθεί στον δρόμο.
Στο χαρτί αυτό συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και επιλέγει από μια λίστα τον λόγο για τον οποίο θέλει να βγει από το σπίτι. Για παράδειγμα δηλώνει αν θέλει να βγάλει βόλτα τον σκύλο, να πάει στην εργασία του ή στο σούπερ μάρκετ. Ο πολίτης πρέπει να τσεκάρει ένα από αυτά και στο τέλος του εγγράφου να βάλει την υπογραφή του.
Το έγγραφο:

Το έγγραφο αυτό πρέπει να το έχει πάντα πάνω του όποιος βρίσκεται έξω, διαφορετικά θα πληρώνει πρόστιμο που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 135 ευρώ. Μάλιστα βασική προϋπόθεση είναι να βγαίνει καθένας μόνος του, χωρίς παρέα.
Σημειώνεται πως η Γαλλία θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των εν λόγω μέτρων αυστηρού περιορισμού.
Από το βράδυ της Δευτέρας, πολλοί Παριζιάνοι έφυγαν από την πρωτεύουσα ενόψει της έναρξης των πιο δραστικών μέτρων για να πάνε να βιώσουν αυτόν τον περιορισμό στην εξοχή. Αυτοκίνητα φορτωμένα μέχρι πάνω, ουρές στα βενζινάδικα: τα μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πρωτεύουσας θύμιζαν εκείνα της αναχώρησης για διακοπές.
«Δύο άνθρωποι σε 24 τετραγωνικά (μέτρα) χωρίς πρόσβαση στη φύση ή στα πάρκα, είναι ανυπόφορο», έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια σύμβουλος μάνατζμεντ που πήρε το βράδυ το τελευταίο τρένο από το Παρίσι για το Μπορντό για να πάει στη μητέρα της.