Στον αέρα βρίσκεται η ανάπτυξη του Πηλίου, καθώς δημιουργείται μείζον θέμα με τη δόμηση , από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που ορίζει ότι σε κάθε οικόπεδο ή αγροτεμάχιο μπορεί να χτιστεί ένα μόνο κτίριο, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν μείνει εκτός ΕΣΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα,
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάστηκε η προσφυγή πολιτών κατά των ορίων οικισμών στο Πήλιο όπως αυτοί ορίστηκαν με αποφάσεις Νομάρχη το 1986. Πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς πριν από το 1923 που με Προεδρικό Διάταγμα έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενοι για θέματα πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος. Κανονικά τα όρια των οικισμών θα έπρεπε να έχουν καθοριστεί με Προεδρικά Διατάγματα, όμως αυτό δεν έγινε και πλέον υπάρχει μία υφιστάμενη κατάσταση 30 ετών. Το ΣτΕ δικαίωσε τους πολίτες στην προσφυγή τους με αποτέλεσμα να «παγώσουν» όλα, και να μη μπορεί να γίνει καμία δικαιοπραξία,
Η απόφαση ακυρώνει τα όρια οικισμών και μάλιστα και για οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, δίνοντας τη χαριστική βολή στην τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου, που τα τελευταία χρόνια είχε μπει στο στόχαστρο επενδυτών κυρίως από Ισραήλ, δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για την τοπική οικονομία, αλλά και εν γένει την οικονομία της Μαγνησίας.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα δηλώνει ότι δεν μπορεί μια απόφαση του ΣτΕ να αλλάζει τον συντελεστή δόμησης ενός οικοπέδου, δεν μπορεί η Πολεοδομία να μην επιτρέπει σε έναν ιδιοκτήτη να χτίσει ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης, ενώ πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία είναι στον αέρα και κάποιοι φαίνεται να παρανομούν. Όπως είπε, υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία και ασάφειες, που πρέπει να μπουν στη σωστή τους βάση και πρόσθεσε ότι επειδή η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε συγκροτήματα κατοικιών, δεν μπορεί να αφορά ένα οικόπεδο με δύο κατοικίες, ούτε επενδύσεις που εξ ορισμού έχουν ήπια μορφή δόμησης.
Η Νάνσυ Καπούλα εξήγησε ότι ο λόγος γίνεται για δύο αποφάσεις του ΣτΕ, που έχουν δώσει μια νομολογία, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί κάποιος να ανοικοδομήσει στο ίδιο οικόπεδο ή σε αγροτεμάχιο, άνω του ενός κτιρίου.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ένα οικόπεδο και μπορούσε με βάση τον συντελεστή του και την επιφάνεια να κάνει δύο κατοικίες, όπως για παράδειγμα δύο αδέλφια, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το κάνουν και κυρίως, αν έχει χτίσει πρώτα ο ένας αδελφός, ο άλλος χάνει το δικαίωμα, είπε.
«Η απόφαση του ΣτΕ περιγράφει έναν ενιαίο όγκο και μια κατοικία σε λειτουργία. Αυτό αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο, οι ιδιοκτήτες να χάνουν τον συντελεστή τους», δήλωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ.
Εκτός ΕΣΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα
Σύμφωνα με την κα Καπούλα, αυτό έχει αποτέλεσμα, εκτός από το πρόβλημα της κάθε ιδιοκτησίας που δημιουργείται στο Πήλιο, να μας θέσει εκτός ΕΣΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα. Όπως είπε, ήταν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο πολύ σπουδαίο για το Πήλιο, αφορά ήπια δόμηση και τουριστική ανάπτυξη, αλλά το ΕΣΠΑ προέβλεπε χρηματοδότηση για τρία καταλύματα και άνω των 80 τ.μ. το καθένα και η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν επέτρεπε να κανέναν να χτίσει άνω του ενός κτιρίου σε ένα οικόπεδο.
Η ίδια είπε, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν για συγκεκριμένες άδειες δόμησης και περιελάμβαναν μια γενική θεώρηση των πραγμάτων , που θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική ανάγνωση, ενώ επιπλέον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν ερμηνευτεί με εγκύκλιο από το αρμόδιο υπουργείο.
Η ίδια είπε, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν για συγκεκριμένες άδειες δόμησης και περιελάμβαναν μια γενική θεώρηση των πραγμάτων , που θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική ανάγνωση, ενώ επιπλέον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν ερμηνευτεί με εγκύκλιο από το αρμόδιο υπουργείο.
«Εδώ και τρία χρόνια που είναι αυτή η κατάσταση, το ΤΕΕ έχει κάνει επανειλημμένα υπομνήματα και προς τη ΔΟΜ, αλλά κανένας δεν απάντησε και δεν έγινε βάσει εγκυκλίου των αποφάσεων. Αντ’ αυτού προφορικά αποτρέπονται οι ιδιοκτήτες ή επενδυτές στην κατάθεση προτάσεων», τόνισε η πρόεδρος , που πρόσθεσε ότι υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο ΤΕΕ και είχαν όλα τα κριτήρια για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αλλά σταματούσαν στην άδεια δόμησης. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ βρισκόμαστε ενόψει του προγράμματος Leader , που από την ενημέρωση που υπάρχει, θα έχει επίσης μια τέτοιου τύπου χρηματοδότηση, επισήμανε η Νάνσυ Καπούλα.
Η πρόεδρος είπε, ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, το ΤΕΕ ενημέρωσε τους υποψήφιους βουλευτές για το πρόβλημα και τους είχε ζητήσει να ασχοληθούν με το θέμα, να συνεργαστούν με τους μηχανικούς και να το δουν με σοβαρότητα γιατί αφορά ιδιοκτήτες και επενδυτές.
Όπως εξήγησε τα προγράμματα αυτά προωθούν την ήπια μορφή δόμησης και τουρισμού και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Αντίθετα το Συμβούλιο Επικρατείας, ωθεί κάποιον να κάνει μεγάλα ξενοδοχεία, κάτι που είναι οξύμωρο», ανέφερε.